Het project Hartveilig

 1. Is het nuttig om een AED in mijn bedrijf te plaatsen?
 2. Wat is ‘Steden en gemeenten Hartveilig’?
 3. Wat is een Hartveilig-zone?
 4. Is er in Vlaanderen al een leven gered dankzij het Hartveilig-project ?
 5. Hoe kan mijn gemeente of stad een Hartveilig-project starten?
 6. Hoe kan mijn bedrijf hartveilig worden?
 7. Welke procedure moet er gevolgd worden nadat de AED werd gebruikt?
 8. Hoe kan mijn school hartveilig worden?

  1. Is het nuttig om een AED in mijn bedrijf te plaatsen?

  Ja, een AED plaatsen, in combinatie met het sensibiliseren en opleiden van uw personeel, is zinvol omwille van volgende redenen:

  - Bescherming van de werknemers
  - Motivering van de werknemers
  - AED als marketinginstrument naar klanten

  Bescherming van de werknemers:
  Werkgevers zijn wettelijk verplicht voor een veilige werkomgeving te zorgen. Naast de aanwezigheid van eerstehulpmateriaal moeten er medewerkers opgeleid worden in eerste hulp. Het aantal is afhankelijk van de grootte van het bedrijf en het soort bedrijf.

  Motivering van de werknemers:
  Eerstehulpcursussen kweken bij uw werknemers alertheid voor zelfbescherming en eerste hulp en bewustzijn van gevaar. De meeste deelnemers ervaren dit ook als een verrijking voor hun dagelijks leven. Vooral ouders onderkennen na zo’n cursus beter gevaren voor hun kinderen of oudere familieleden.

  Als een werkgever met verantwoordelijkheidszin AED’s in het bedrijf laat plaatsen, geeft hij daarmee ook blijk van bijzondere waardering voor zijn personeel. Velen kennen trouwens mensen in hun omgeving die een hartstilstand hebben gehad. Het besef dat zij voortaan zelf kunnen ingrijpen, kan zeer motiverend zijn.

  AED als marketinginstrument naar klanten:
  Als er bezoekers op uw terrein of in uw verkoopsruimte komen, vallen zij bij noodgevallen onder uw veiligheidsmaatregelen. Incidenten met klanten leiden snel tot een pijnlijke chaos als uw medewerkers niet weten wat ze moeten doen. Kunnen zij daarentegen competent optreden bij noodgevallen, dan geeft uw bedrijf een indruk van hoge kwaliteit over de hele lijn.

  In ondernemingen die gezondheid, welzijn, herstel, fitness, ontspanning enzovoort aanbieden, is een grote behoefte aan veiligheid bij de klanten duidelijk. Maar ook in de horeca en in theater-, film- en concertzalen kunt u uw product in een veilige omgeving aanbieden dankzij de defibrillator.

  Vrijwel ieder bedrijf dat klanten over de vloer krijgt, kan zich dus onderscheiden van zijn concurrenten met de boodschap “Bij ons bent u veilig! Dit bedrijf is Hartveilig”.

  2. Wat is ‘Steden en gemeenten Hartveilig’?

  Bekijk alle info over het project Hartveilig

  3. Wat is een Hartveilig-zone?

  Een Hartveilig-zone is een gebied waar

  - binnen de zes minuten een publiek toegankelijke AED bij een slachtoffer kan geraken;
  - voldoende aanwezigen geleerd hebben hoe ze
  o een slachtoffer moeten benaderen
  o de hulpdiensten moeten alarmeren
  o moeten reanimeren.

  Ook hartveilig zijn gebieden waar de ziekenwagen binnen de zes minuten aanwezig kan zijn met een AED en waar er voldoende omstaanders zijn die snel kunnen starten met de reanimatie.

  4. Is er in Vlaanderen al een leven gered dankzij het Hartveilig-project ?

  BRUGGE augustus 2006
  Twee maanden na de installatie van de AED door de FOD Volksgezondheid in het Concertgebouw van Brugge kreeg een toeschouwer een hartstilstand. Het AED-toestel werd er snel bijgehaald en het slachtoffer werd gedefibrilleerd door een leek. Zijn leven werd gered.

  GENT november 2007
  GENT: AED REDT MENSENLEVEN IN FLANDERS-EXPO
  Een Automatische Externe Defibrillator (AED) van Rode Kruis-Vlaanderen heeft op 22 november een mensenleven kunnen redden op de Horecabeurs die momenteel wordt gehouden in Flanders Expo.

  Omstreeks 18 uur krijgt de preventieve hulppost van Rode Kruis-Vlaanderen, die instaat voor de permanentie tijdens de Horecabeurs, een dringende oproep : één van de bezoekers van de vakbeurs is plots in elkaar gezakt.

  Bij de onmiddellijke controle door het Rode Kruisteam blijkt dat het slachtoffer – een 63-jarige bezoeker uit het Nederlandse Tilburg – is geveld door een hartstilstand. Daarom starten Rode Kruismedewerkers meteen met een reanimatie bestaande uit hartmassages en beademingen.

  Het team haalt ook de aanwezige Automatische Externe Defibrillator  ( AED) boven, een toestel dat de slaagkansen van de reanimatie verder verhoogt.  En met succes : na de eerste toegediende schok komt het hart weer in werking. De AED analyseert vervolgens verder de toestand van het slachtoffer en meldt dat er geen verdere schokken hoeven toegediend te worden. Een mensenleven is gered…

  Het slachtoffer wordt vervolgens weggebracht naar het Maria-Middelares Ziekenhuis, in stabiele toestand.

  Uit dit voorval blijkt eens te meer het nut van de Automatische Externe Defibrillator op druk bezochte of centraal gelegen plaatsen. In combinatie met een snel aangevatte reanimatie kan het toestel vele mensenlevens redden. De AED analyseert volledig autonoom het slachtoffer, dient elektrische schokken toe indien dat nodig is en geeft tijdens de hele actie vocale instructies aan de hulpverleners.

  Hulpverleners: getrainde vrijwilligers Rode Kruis-afdeling Heusden


  JABBEKE mei 2008
  Het eerste toestel van het project Jabbeke Hartveilig hangt sinds januari 2008 aan het gemeentehuis. Enkele maanden later werd de AED gebruikt bij reanimatie van een toeschouwer van de loopwedstrijd. Dankzij het snelle optreden van een omstaander werd de dame gereanimeerd en heeft de AED twee schokken toegediend. De dame werd overgebracht naar het ziekenhuis, waar ze geopereerd werd. Dankzij de snelle interventie met de AED werd duidelijk een leven gered. Het slachtoffer kon het ziekenhuis na enkele dagen verlaten...


  ZOTTEGEM april 2009

  Tijdens de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen is een slachtoffer gereanimeerd dankzij de snelle interventie van omstaanders en het gebruik van de AED van de Rode Kruisziekenwagen van Rode Kruis-Herzele die snel te plaatse was.


  TIENEN augustus 2009
  Geslaagde reanimatie met AED-toestel in Tienen
  Op Suikerrock (Tienen, op 1 augustus) zakte een buurtbewoonster in elkaar in de omgeving van een Rode Kruishulppost. Een aanwezige spoedverpleegkundige van Rode Kruis-Vlaams Brabant startte de reanimatie, onmiddellijk bijgestaan door de verpleegkundige en hulpverleners van de hulppost van Rode Kruis-Tienen. Zij gebruikten de aanwezige AED (automatische externe defibrillator) van Rode Kruis-Tienen. Na één schok van de AED kreeg het slachtoffer weer eigen hartritme. Nadien werd het slachtoffer met de ziekenwagen overgebracht naar het ziekenhuis. De patiënte stelt het tegenwoordig erg goed; zij heeft een inwendige defibrillator gekregen en kan daardoor haar normale leven hernemen.
  De snelle tussenkomst van de hulpverleners met AED was ongetwijfeld van cruciaal belang voor het overleven van het slachtoffer.
  Sinds 2007 werken de Stad Tienen en Rode Kruis-Tienen samen aan het project Tienen Hartveilig met de doelstelling om zoveel mogelijk inwoners uit Tienen te leren reanimeren en defibrilleren. Hiervoor werden door de stad AED toestellen geplaatst aan het stadhuis, aan de sporthal Houtemveld en aan het zwembad. Beide ziekenwagens van Rode Kruis-Tienen zijn uitgerust met een AED-toestel. Sinds 2007 hebben al meer dan 1000 mensenin Tienen leren reanimeren met een AED. Ook dit najaar zijn er opleidingen gepland.
  Uit dit voorval blijkt eens te meer het nut van de Automatische Externe Defibrillator. In combinatie met een snel aangevatte reanimatie kan het toestel immers mensenlevens redden. Daarom levert Rode Kruis-Vlaanderen sinds 2007 heel wat inspanningen om ziekenwagens en preventieve hulpacties standaard te voorzien met een AED-toestel en promoot het de plaatsing van AED toestellen op weloverwogen openbare plaatsen bij steden, gemeenten en bedrijven.


  Brugge oktober 2009
  AED Rode Kruis redt supporter bij Club Brugge-Anderlecht
  Op 4/10/2009 werd voor het begin van de voetbal topper Club Brugge - Anderlecht een patient met succes gereanimeerd. Dit gebeurde aan de ingang van het stadion.
  De Rode Kruismedewerkers hebben gereanimeerd en defibrillatie verricht met een automatische defibrillator.

  Voor aankomst van de mobiele urgentieploeg was er herstel van de circulatie.
  Dankzij de snelle start van de reanimatie en de inzet van de AED, werd het leven van het slachtoffer gered.

  Keerbergen 2012

  Hockeyclub

  Stabroek 2012

  Loperspiste

  Kuurne 2013

  Zwembad jongen van 15 jaar

  Tessenderlo 2013

  4de succesvolle reanimatie met AED

  Tienen 2014

  Bedrijf 

  Opwijk 2014

  Voetbalclub

  Meeuwen-Gruitrode 2014

  Burgemeester dient de aangeleerde reanimatietechniek toe te passen. Het slachtoffer overleeft dankzij de snelle en goede handeling van de burgemeester en door het gebruik van het AED-toestel. 

  5. Hoe kan mijn gemeente of stad een Hartveilig-project starten?

  >> Bekijk

  het stappenplan

  om een hartveilige gemeente te worden.

  6. Hoe kan mijn bedrijf hartveilig worden?

  >> Lees hoe u uw bedrijf hartveilig maakt

  7. Welke procedure moet er gevolgd worden nadat de AED werd gebruikt?

  Iedere stad of gemeente die AED’s plaatst, moet afspreken welke procedure ze volgt wanneer het AED-toestel gebruikt werd. De procedure moet aangepast zijn aan de plaatselijke situatie en vastgelegd worden in overleg met alle betrokkenen. Rode Kruis- Vlaanderen biedt hulp bij het opstellen van deze noodprocedures.

  • Zo is het aangewezen een AED-rapport in te vullen telkens de AED gebruikt werd. Om de maximale privacy voor de patiënt te garanderen en om te zorgen voor een uniforme en volledige verwerking, worden de gegevens van de patiënt strikt vertrouwelijk behandeld.
  • De behandelende arts van het slachtoffer moet gewaarschuwd worden van het gebruik van de AED en het verloop van de reanimatie. De hartritmegegevens die tijdens de reanimatie werden opgenomen door de AED moeten op zijn vraag doorgegeven worden.
  • De leverancier of het bedrijf dat instaat voor het onderhoud van het AED-toestel, moet gewaarschuwd worden. Die moeten het toestel uitlezen, controleren en weer gebruiksklaar maken.
  • Sommige gemeentes waarschuwen de dispatching van het Rode Kruis na AED-gebruik. Die regelen de verdere afhandeling.
  • Op het einde van het jaar moeten alle uitgelezen gegevens uit de AED worden bezorgd aan FOD Volksgezondheid.


  8. Hoe kan mijn school hartveilig worden?

  >> Lees hoe u uw school hartveilig maakt