Schoten: AED aan gevel gemeentehuis kan levens redden

Het gemeentebestuur van Schoten kocht, onder impuls van de gezondheidsraad, een Automatische Externe Defibrillator (AED). Dit een toestel kan een abnormaal hartritme corrigeren door een elektrische schok toe te dienen. Er kunnen levens mee gered worden. Goed om weten: je vindt het toestel aan de gevel van het gemeentehuis. Het werd zopas in een opvallend groene kast bevestigd en voor gebruik klaar gemaakt door schepen voor Sociale Zaken Ann Pycke en Dokter Paul De Roeck, voorzitter van de gezondheidsraad.

In België worden elk jaar ongeveer 11.000 mensen getroffen door een plotselinge hartstilstand, op straat, thuis, tijdens het sporten, op de werkplek, … 5 tot 10% van de slachtoffers overleeft dit. Middels het gebruik van een AED kan men de overlevingskansen met maar liefst 60% verhogen. De moeite waard dus.

Zopas werd dit toestel geplaatst aan de gevel van het gemeentehuis, meer bepaald aan de hoek van de Churchilllaan en de Sint Cordulastraat. 'Er werd gekozen voor deze locatie omwille van de goede zichtbaarheid en bereikbaarheid. Het is trouwens de bedoeling dat eender wie dit toestel moet kunnen aanwenden indien nodig', aldus de Schotense OCMW-voorzitter Ann Pycke.

Mobiel
Het mobiele toestel is bevestigd in een opvallend groene kast, uitgerust met een sirene en zwaailamp, die in werking treden van zodra de kast geopend wordt. Kwestie van de aandacht van omstaanders te trekken en hen in te schakelen bij verdere hulpverlening.

Tevens worden de nodige instructies gemarkeerd in de kast om de gebruiker van het toestel te begeleiden. Schrik om het toestel aan te wenden is overbodig want men kan niets verkeerd doen, noch bij de hulpverlener noch bij het slachtoffer. Het is een computergestuurd toestel dat precies vertelt wat men als hulpverlener moet doen. De AED analyseert zelf de harttoestand van de patiënt en dient elektroshocks nodig om het hart terug in een normaal ritme te krijgen.

Het gemeentebestuur onderzoekt nu in welke mate er kan ingespeeld worden op de vraag naar vorming over het gebruik van de AED in combinatie met het toedienen van CPR (Cardio Pulmonaire Resuscitatie) oftewel het weer op gang brengen van ademhaling en/of bloedsomloop. Dit initiatief brengt Schotenl een stap dichter naar een hartveilige gemeente.
• Meer info via coördinator integrale veilighed Tom Bresseleers, gemeentehuis, Verbertstraat 3, 03-680.23.57, tom.bresseleers@schoten.be

Nieuwsoverzicht

print