Begeleiding bij uw Hartveilig-project

Uw omgeving hartveilig maken betekent automatische externe defibrillatoren (AED’s) plaatsen, de bevolking informeren en hen opleiden in de reanimatie en het gebruik van de AED.

Rode Kruis-Vlaanderen begeleidt u bij al deze stappen. Onze projectmanager Steden en Gemeenten Hartveilig werkt samen met u een oplossing uit op maat.

 

Tijdens het hele traject kan u op ons rekenen voor:

 

Demonstratie en infosessies

Wij geven demonstraties en infosessies over het Hartveilig-project en het gebruik van de automatische externe defibrillator (AED).

Contacteer de projectmanager voor een afspraak.

 

Voorstelling Hartveilig aan beslissingnemers

Wij stellen het Hartveilig-project voor aan het schepencollege van uw gemeente, de welzijnsraad, bedrijven, …

Contacteer de projectmanager voor een afspraak.

 

Advies en ondersteuning bij AED-aankoop

Er zijn verschillende leveranciers die AED’s op de markt aanbieden. Hun toestellen zijn van vergelijkbare prijs en kwaliteit. Rode Kruis-Vlaanderen verkoopt zelf geen AED’s. Wel kunnen we u onafhankelijk, objectief en wetenschappelijk advies verlenen betreffende uw aankopen.

 

Hulp bij aanbestedingen en prijsaanvragen

Rode Kruis-Vlaanderen verleent hulp bij het opstellen van prijsaanvragen.

Welke soorten AED’s bestaan er?  Wat is wettelijk vereist bij de plaatsing van een AED?

 

 

Hulp bij het bepalen van AED-locaties

AED’s worden het best gehangen op plaatsen waar veel mensen komen en op plaatsen waar het risico op een hartstilstand groter is. Rode Kruis-Vlaanderen helpt u te bepalen waar u de automatische externe defibrillator het beste installeert.

 

Hulp bij het naleven van wettelijk verplichtingen en juridisch advies

Wat zijn de wettelijke vereisten en verplichtingen voor het plaatsen van een AED? Ook daar helpt de projectmanager Hartveilig u bij.

Bekijk de wettelijke teksten rond AED-gebruik: 

 


 

Hulp bij het opstellen van noodprocedures

Iedere stad of gemeente die AED’s plaatst, moet afspreken welke procedure ze volgt wanneer het AED-toestel gebruikt werd. De procedure moet aangepast zijn aan de plaatselijke situatie en vastgelegd worden in overleg met alle betrokkenen. Rode Kruis- Vlaanderen biedt hulp bij het opstellen van deze noodprocedures. 

 

 

Psychosociale hulp voor de eerstehulpverlener

Soms zit een eerstehulpverlener die een automatische externe defibrillator (AED) gebruikte achteraf met vragen of twijfels. Heeft hij of zij het wel goed gedaan? Hoe is het met het slachtoffer? Had hij of zij iets meer kunnen doen?

Blijft de hulpverlener met vragen zitten, dan kan hij contact opnemen met de dienst ‘Dringende Sociale Interventie (DSI)’ van het Rode Kruis via het telefoonnummer 105. De medewerkers van DSI bieden de eerstehulpverlener psychosociale ondersteuning aan.


Gerelateerde informatie

  • Bekijk het stappenplan om uw gemeente hartveilig te maken

print