Hoe maak ik mijn sportclub hartveilig?

Om uw sportclub hartveilig te maken, zijn er 3 voorwaarden:

  1. U zorgt ervoor dat er op elke plaats van uw sportclub binnen een paar minuten (3 minuten heen en 3 minuten terug, in loopafstand) een automatische externe defibrillator (AED) aanwezig kan zijn. Indien de sportclub zelf over een AED-toestel beschikt, plaatst u deze AED op een goed zichtbare locatie (bv. de inkomhal).
  2. U ondertekent een samenwerkingsovereenkomst Hartveilig met Rode Kruis-Vlaanderen. Hierin geeft u aan dat u het engagement aangaat om Hartveilig te worden voor een periode van 2 jaar.
  3. U laat minstens 10% van de medewerkers opleiden door Rode Kruis-Vlaanderen in reanimatie en gebruik van de defibrillator. Deze opleidingen gebeuren binnen de periode van 6 maanden voor tot 6 maanden na ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst.

U ontvangt het Hartveilig-label op het moment dat u een samenwerkingsovereenkomst sluit met het Rode Kruis.

De installatie van AED’s gebeurt uiteraard best in combinatie met het informeren en opleiden van medewerkers die regelmatig aanwezig zijn tijdens de activiteiten van uw sportclub.

Rode Kruis-Vlaanderen adviseert en begeleidt u graag bij het hartveilig maken van uw sportclub.

Meer informatie hierover vindt u in de fiche van Hartveilige sportclub.


Voordelen van een hartveilige sportclub

Een AED plaatsen, in combinatie met het sensibiliseren en opleiden van uw medewerkers, heeft heel wat voordelen:

1. Je maakt je sportclub een veiliger plek voor je leden, bezoekers en je medewerkers
2. Je motiveert je medewerkers, omdat je toont dat je met hun welzijn inzit
3. Je geeft een positief signaal naar je leden, bezoekers en potentiële leden: hier zit je goed, hier zit je veilig!


Bescherming van de medewerkers
Als u personeel te werk stelt in uw sportclub, dan bent u wettelijk verplicht voor een veilige werkomgeving te zorgen. Naast de aanwezigheid van eerstehulpmateriaal moeten er medewerkers opgeleid worden in eerste hulp. Het aantal is afhankelijk van de grootte van de sportclub.

Motivering van de medewerkers
Eerstehulpcursussen kweken bij uw medewerkers alertheid voor zelfbescherming en eerste hulp en bewustzijn van gevaar. De vaardigheden die ze in deze cursussen leren, nemen ze natuurlijk ook mee in hun dagelijks leven.  Bovendien toont u als club ook waardering voor uw medewerkers, wat zeer motiverend werkt.


AED als promotie-instrument naar toekomstige leden en andere clubs
Niet alleen de bestaande leden van uw sportclub, maar ook bezoekers vallen bij noodgevallen onder uw veiligheidsmaatregelen. Incidenten met sporters leiden snel tot een pijnlijke chaos als uw medewerkers niet weten wat ze moeten doen. Kunnen zij daarentegen competent optreden bij noodgevallen, dan geeft uw club een indruk van hoge kwaliteit over de hele lijn.

Zeker naar potentiële nieuwe leden van uw club straalt het Hartveilig-certificaat uit: "Bij ons zit je goed. Hier is het veilig!"

print