Tienen Hartveilig: Bijkomend AED-toestel

De stad Tienen heeft een automatische externe deibrillator (AED) geplaatst aan de ingang van zaal Centrum in Kumtich. In de hele stad zijn er nu 7 toestellen publiek beschikbaar om in te grijpen bij een hartfalen.

In België worden elk jaar naar schatting 10.000 mensen getroffen door een hartstilstand. Indien er binnen de drie minuten geen mond-op-mondbeademing en hartmassage uitgevoerd kan worden, is de kans op overleving erg klein. Dit betekent dat meestal toevallige voorbijgangers, collega's of huisgenoten op tijd moeten ingrijpen.

Het gebruik van een automatische externe defibrillator (AED) bij het begin van de reanimatie vergroot de overlevingskans aanzienlijk. Dit toestel is erg gebruiksvriendelijk en geeft mondelinge instructies aan degene die het hanteert.

In samenwerking met het Rode Kruis heeft de stad Tienen daarom eerder al een AED-toestel bevestigd aan de ingang van het stadhuis, het sportcentrum Houtemveld, het zwembad, cultuurzaal Manege, de bibiliotheek in Bost en het ontmoetingscentrum in Hakendover. Vandaag kreeg ook de ingang van zaal Centrum in Kumtich een toestel. De omwonenden en de gebruikers van het ontmoetingscentrum kregen in juni reeds de mogelijkheid om een opleiding te volgen om het toestel te leren hanteren. Op die manier wordt er verder gewerkt aan een 'Hartveilig Tienen'

Nieuwsoverzicht

print